Thursday, June 30, 2011

~BeSt Of LuCk IM HaSsAn!!!!~





Best of luck for u!!!! smoga berjaya dtabalkn menjadi Imam Muda utk musim ke-2......Smoga

berjaya di dunia n akhirat..... berharap suatu hari nnt dpt jmpe ngn awk....

Friday, June 24, 2011

Picture of IM Hassan..







Imam Muda Hassan I really admired u...huhuhu


First of all congrats buat IM Hassan sbb telah berjaya

ke Final Imam Muda....Untuk Imam Muda Musim ke-2 nie

aku admired kat IM Hassan nie... die nie seorang

yang sweet bg aku la... ckp pun lembut je...

kalau la aku dapat suami yang mcm nie, aku sngt2 la

bersyukur....sbb susah kot nk cari lelaki yg

mcm nie zaman sekarang....lg pun aku sedar sape lah

aku nie nk bergandingan ngan org yg hebat mcm IM Hassan..

tp xpe aku hanye mampu berdoa dr jauh je....

Lastly, smoga IM Hassan menjadi juara untuk musim nie...



Tuesday, June 21, 2011

JOM JALAN-JALAN KE TURKI!!!!!!!!!!!!

T urki adalah sebuah negara yang terletak di perbatasan Benua Asia dan Benua Eropa. Negara beribukota Ankara ini memiliki panorama yang sangat indah. Tempat-tempat bersejarah di Turki menarik untuk dikunjungi dan dipelajari. Antara tempat-tempat yang menarik untuk dikunjungi ialah:

1. Istanbul

Istanbul merupakan salah satu kota di Turki yang paling diminati. Di kota ini terdapat sebuah masjid yang dikenali dengan sebutan Masjid Biru. Masjid ini memiliki daya tarikan yg tersendiri iaitu keindahan arsitekturn serta design interiornya yang unik.



2.. Anatolia (Anatalya)

Anatolia atau Anatalya terletak di bahagian selatan Turki. Tempat ini sangat menarik untuk dikunjungi. Kota ini merupakan kota yang berkualiti. Terdapat pula Kuil Zeus Aizanoi di kota ini. Kuil Romawi yang berdiri kukuh dan gagah ini merupakan salah satu harta dunia.


3.. Pamukkale

Pamukkale terletak di Provinsi Denizli, barat daya Turki. Tempat ini adalah daerah yang terdapatnya air panas dengan kalsium karbonat yang menciptakan keunikan berupa batu kapur dan travertine. Daerah ini merupakan warisan dunia. UNESCO telah mencatat daerah ini sebagai atraksi.




4. Ankara

Ankara adalah ibukota Turki.

Kota ini menjadi pintu gerbang kawasan-kawasan daerah yg unggul. Kota ini sangat menarik dan tiada salahnya untuk dikunjungi.





5. Cappadocia.

Tempat ini ini merupakan harta dunia. Pemandangannya yang sangat menakjubkan, panorama alam yang indah, dan udara yang segar melengkapi hasrat untuk berkunjung ke tempat ini.

I want to buy this book!!!!!!!!!!!!!!!!!



Tajuk : Panduan Diet Untuk Golongan Darah O

Penulis : Budi Sutomo

Penerbit : Synergy Media

Pengulas :AINE NADDIA BT SAMIN



*****Sape2 klu ade trjumpe title buku nie kat mane2 bookstores kat Malaysia nie......tolong inform sy ye......sy nk beli buku nie sngt!!!!!!!*************skrg nie msih dlm pencarian lagi....


Jom kite lihat tempat2 yg menarik kat Beijing plak....hehehe

Great Wall in Beijing.

Simatai Great Wall, Beijing

Tiananmen Square.

Tiananmen Tower National Museum of China

Monument to the People Mausoleum of Chairman Mao


Great Hall of the People


Forbidden City (Palace Museum).

Forbidden City, Beijing

Summer Palace (Yiheyuan).

Summer Palace Beijing China Long Gallery in Summer Palace

National Stadium (Bird's Nest).

Beijing National Stadium (Bird Inside the Beijing National Stadium

Ming Tombs.

Dingling Mausoleum Changling Mausoleum International Tourism and Culture Festival

Visitors at the Sacred Way

Beijing Zoo.

A giant panda in the zoo

Beijing Hutong.

Yandai Xiejie, Beijing Hutong Hutong tour

Yonghe Lamasery (Harmony and Peace Palace Lamasery).

Drum Tower in the lamasery

Sunday, June 19, 2011

Tempat-tempat Menarik di Perancis........

1. La Tour Eiffel.


Menara Eiffel yang dibina pada 1889 oleh Gustave Eiffel untuk Pameran Dunia, tanpa ragu lagi merupakan antara salah satu tarikan pelancong yang paling terkenal yang terdapat di Perancis.

Ia sangat menakjubkan untuk mengetahui bahawa pada tahun 1909 Menara Eiffel hampir diruntuhkan kerana dilihat sangat buruk dan menyakitkan mata pada masa itu.

2. Musée du Louvre.


Muzium Louvre yang dulu pernah menjadi istana diraja, kini merupakan salah satu muzium kesenian yang terkenal di duni. Ia mempamerkan lukisan Mona Lisa oleh Leonardo da Vinci dan juga hasil karya yang mengagumkan dari Michelangelo, Raphael and, Botticelli.

3. Arc du Triomphe.


Arc de Triomphe dan Ave des Champs-Elysées merupakan tempat yang sangat menarik untuk dilihat. Ia dibina oleh Napoleon untuk memperingati kemenangan bersejarah askar-askarnya. Makam Askar Perancis yang Tidak Diketahui juga terletak di sini dan setiap petang nyalaan peringatan akan dinyalakan.

4. Versailles.


Sekiranya anda mampu, cuba melawat Istana Versailles yang dibina pada zaman pemerintahan Louis XIV yang juga dikenali sebagai Raja Matahari (Roi Soleil) yang mempamerkan kekayaan dan kekuasaannya pada masa itu. Versailles hanya terletak kira-kira satu hari perjalanan dari Paris dan tanpa ragu merupakan salah satu tempat yang paling mengujakan anda pernah lihat.

5. Mont St Michel.


Gunung St Michael merupakan kawasan mukabumi Perancis yang terkenal dan terletak berhampiran pesisiran pantai Normandy. Sebenarnya, ia merupakan tempat yang paling kerap dilawati selepas Paris!

Pasti sukar untuk tidak terpegun dengan keindahan pemandangan Gunung St Michael dengan gereja Benedictine yang bercorak seni bina Gothic terletak di puncaknya.

6. Chateaux de la Loire.


Lembah Voire, merupakan taman permainan untuk kerabat diraja dari kurun ke 15 hingga 18, mempamerkan keindahan kediaman kerabat pada zaman itu.

Terdapat beberapa ratus istana di Loire; sesetengahnya amat terkenal seperti Château d´Amboise, Chambord, Chenonceau, Blois dan Cheverny.

7. Carcassonne.


Carcassonne yang terletak di kawasan Languedoc merupakan kota bertembok yang terbesar di Eropah dan yang contoh terbaik bagi seni bina zaman pertengahan.

Menara-menara di Carcassonne kelihatan seperti ianya datang daripada cerita dongeng ataupun cerita Walt Disney. Tapi di sini ia sememangnya nyata dan benar. Carcassonne juga merupakan antara kawasan monumen Perancis yang terkenal.

8. Lascaux.


Sebahagian koleksi seni zaman purba boleh didapati di barat daya Perancis.

Lukisan gua, lakran dan ukiran purba yang dapat anda lihat di sini sememangnya mengujakan dan sesetengahnya berusia kira-kira 35,000 tahun dahulu.

Tapak Lascaux (replika) adalah tarikan pelancong yang amat terkenal di Perancis dan terdapat banyak lagi tempat yang berbaloi untuk dilawati.

10 Tempat Menarik di London

1. Menara London.


Menara London yang terletak di pusat London merupakan peninggalan sejarah dan telah melayani keluarga kerajaan selama ratusan tahun. Selain itu menara ini juga pernah menjadi penjara, gudang senjata, dan bahkan kebun binatang.

Menara ini didirikan 900 tahun yang lalu oleh William The Conqueror. Benteng ini juga sempat diperluas oleh raja-raja abad pertengahan dan merupakan struktur besar yang digunakan oleh kerajaan selama bertahun-tahun sebagai sebuah tempat perlindungan dan powerbase.

2. Tower Bridge di London.


Sebuah struktur dan situs yang paling mengesankan di ibukota, Tower Bridge di London telah berdiri di Sungai Thames sejak 1894 dan merupakan salah satu landmark yang paling dikenal di dunia. Di tempat ini Anda juga dapat turun ke dalam ruangan Engine Victoria yang merupakan rumah mesin uap asli.

Di sini Anda bisa melihat mekanisme dan panel informasi menjelaskan tentang teknologi yang digunakan selama bertahun-tahun untuk menjaga Tower Bridge bergerak.

3. Katedral St Paul's.


Anda bisa mengalami dan merasakan kejayaan Katedral St Paul's yang telah menjadi ikon dan mendominasi pemandangan langit London. Katedral ini dibangun antara tahun 1675-1710 dan telah menelan biaya sekitar 40 juta Euro untuk perogram pembersihan dan perbaikannya. Hal terpenting di Katedral St Pauls adalah Whispering Gallery yang terletak 30 meter di atas lantai katedral dan terkenal karena akustiknya.

Tempat lain yang teletak 55 meter di atas Whispering Gallery adalah Golden Gallery yang menawarkan pemandangan menakjubkan dari pusat kota London bagi mereka yang mempunyai energi untuk menyusuri 530 tangga.

4. Benteng Windsor.


Benteng Windsor merupakan benteng pendudukan tertua dan terbesar di dunia. Benteng ini dibangun 900 tahun yang lalu dan lantainya meliputi 480.00 meter persegi. Benteng ini dikelilingi beberapa taman yang indah dan pemandangan desa. Gereja St George's yang ada di dalamnya merupakan contoh arsitektur bergaya gothic dan fitur makam Henry VIII.

Benteng ini berada di pinggiran kota London dan Anda dapat sampai ke sana sekitar 30 menit dari stasiun kereta Paddington.

5. Hampton Court Palace.


Hampton Court palace adalah bekas kediaman Raja Henry VIII yang flamboyan. Dia memperluas dan mengembangkan istana megah ini setelah memperolehnya di tahun 1520-an. Istana kerajaan yang terletak di barat daya London ini banyak memiliki perabotan istana yang menakjubkan, permadani dan lukisan. Di dalamnya juga ada kebun seluas 60 hektar yang meliputi labirin terkenal dan Great Vine.

6. Istana Kensington.



Istana Kensington di London ini telah dibentuk oleh generasi perempuan kerajaan dari Queen Mary ke Victoria dan baru-baru ini Diana, Princess of Wales. Istana ini memiliki beberapa taman dengan gaya elegan seperti Sunken Garden, sebuah oasis yang tenang dan nyaman dan merupakan tempat yang tepat untuk bertamasya di hari sibuk. Istana ini merupakan tuan rumah dari berbagai pameran yang menarik sepanjang tahun.

7. Taman binatang ZSL London.


Kebun binatang ini dibuka tahun 1828 dan merupakan kebun binatang ilmiah tertua di dunia. Saat ini kebun binatang yang terletak di Regent's Park, London ini merupakan rumah bagi 650 spesies binatang yang berbeda dan hanya di kebun binatang ini Anda bisa merasakan pengalaman dengan binatang besar seperti jerapah dan gorila.

8. Shakespeare's Globe Theatre.


Anda bisa mengunjungi tempat yang spektakuler ini di Soutwark, tepi Selatan Sungai Thames. Tempat ini merupakan sebuah taman bermain anak terbuka dimana penulis drama, Shakespeare, banyak menulis drama terbesarnya di sini. Tempat ini secara resmi dibuka tahun 1997.

Teater Globe yang asli dibangun pada 1599 oleh perusahaan bermain, Lord Chamberlain's Men. Namun kemudian terbakar pada tanggal 29 Juni 1613. Teater ini dibangun kembali bulan Juni 1614 tapi secara resmi ditutup oleh tekanan pendapat Puritan pada 1642 dan penghancuran pada tahun 1644

9. Sungai Thames.


Sebuah pelayaran menyusuri Sungai Thames adalah salah satu cara terbaik untuk melihat London. Anda dapat melihat pemandangan dan kemegahan kota besar ini dengan kenyamanan dari kapal pesiar. Semua kapal memiliki dek atas terbuka dan saloons rendah yang luas dengan panorama jendela

10. Menara Big Ben.



Big Ben sejak lama telah menjadi ikon kota london. Sebuah menara jam besar yang berada di ujung Utara Istana Westminster di London ini merupakan menara jam tertinggi ketiga di dunia. Jika Anda ke London, Anda tidak mungkin melewatkan kesempatan melihat jam yang mulai berdetak tanggal 31 Mei tahun 1859 ini. Pada malam hari pemandangan menara setinggi 96,3 meter ini akan semakin indah karena dihiasi lampu-lampu kuning keemasan dari Istana Westminster. Big Ben pernah menjadi menara jam bersisi empat terbesar di dunia namun kemudian dikalahkan menara jam Allen-Bradley di Milwaukee, Wisconsin, AS.

* Bile la agaknye dpt g tmpt2 yg menarik cam nie kan???????????????????????? kene kumpul duit smpai bile la bru ckup tuk smpai sini..huhhuhuh...